Deel deze pagina:

Het begin,

Eind jaren 80, begin jaren negentig nemen mensen van het Bolwerk, jongerencentrum de Meerpaal en muzikanten het initiatief om in Sneek een oefenruimte van de grond te krijgen. Onder Wethoudster Esther Roosen komt er een voorziening en ziet de Popkelder in 1991 het levenslicht en gaat van start in het bijgebouwtje van de watertoren in Sneek. De Popkelder wordt al snel gevonden door muzikanten uit Sneek en omstreken. Binnen een half jaar zijn er per week gemiddeld 12-13 bands actief. De Popkelder is een slaand succes en heeft bewezen dat er een behoefte was wat opgevuld diende te worden.


Sneek middenpunt van creativiteit

Sneek is een erg muzikaal stadje met veel creatieve mensen en dit komt tot uiting in leuke en interessante bandjes die door de jaren heen in de Popkelder hebben geoefend, velen hadden regelmatig optredens in binnen en buitenland. De lijst is lang maar enkelen willen we toch noemen daarzij de Popkelder gevormd en spirit gegeven hebben: Megakronkel, Time Exposure, Hidious Sun Demons, Funguz, Devoted to Hate, Pleasure, Confused Ambitions, Snitsbits, Volhard, Køtl, Blaar, Junkyard Dogs, Suggest, Wijf, P-Double faced band, Access Denied, Kato, Tied down, XLR8, Instinct of Survival, Sudden Access, Escadron en Social Disorder.

 

Het einde van de oude Popkelder

Dan, na bijna 20 jaar fijn muziek maken komt er in 2009 het bericht dat de Popkelder in 2010 moet wijken voor nieuwbouw, dit bericht slaat uiteraard in als een bom. Eind december 2010 is het zo ver, het pand is leeg, de bands zijn weg. Enkelen houden er voorlopig mee op, sommige andere bands gaan elders in de provincie oefenen. Wat blijft is de belofte van de gemeente dat we zo snel mogelijk elders onderdak krijgen. Zo snel mogelijk blijkt toch iets langer te duren dan wat iedereen had gedacht.

 

2016; De nieuwe Popkelder

De nieuwe popkelder is een feit! In januari heeft de nieuwe “Stichting Popkelder Sneek” de sleutels gekregen van het pand. Er zijn subsidies aangevraagd en toegekend om de oefenruimten aan te kleden. Er is een complete back line in de twee ruimtes. Op 28 oktober  2016 was de officiële opening een feit en is de muziek weer terug in Sneek.